zondag 17 maart 2024

Rusland stookt families van krijgsgevangenen op

Rusland is de familieleden van Oekraïense krijgsgevangenen aan het opstoken om hun onvrede kenbaar te maken aan de regering die te weinig zou doen om gevangen genomen soldaten vrij te krijgen. Het Institute for the Study of War (ISW) gaat ervan uit dat dit onderdeel uitmaakt van wat wel bekend staat als Majdan-3, een poging van de Russische propagandamachine om een derde revolutie in Oekraïne te ontketenen. Majdan 1 was de Oranjerevolutie van 2004/2005, Majdan 2 de opstand van 2013-2014.

De Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets zei gisteren dat anonieme Russen bellen met familieleden van krijgsgevangenen met de boodschap dat Rusland bereid is ze vrij te laten, maar dat de Oekraïense regering dit tegenhoudt. Ze roepen de familieleden op om daartegen te protesteren.

Loebinets zegt dat er niets klopt van deze bewering, want Oekraïne wil juist iedereen thuis halen die in Russische gevangenschap is. De Russen proberen zo een wig te drijven tussen de burgerbevolking en de militaire en politieke leiding. Het ISW merkt daarbij op dat Rusland eerder succes heeft gehad met deze aanpak, ook door direct te communiceren via mobiele telefoons met Oekraïense burgers.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: