dinsdag 26 maart 2024

'NAVO overweegt raketten uit de lucht te schieten'

In november stortte een Russische raket neer
in het Poolse dorp Przewodów.
De NAVO overweegt om Russische raketten uit de lucht te schieten als die richting het grondgebied van een van de lidstaten gaan. Dat zegt de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Andrzej Shejna in een interview met radiostation RMF FM. 

'De NAVO is meerdere scenario's aan het bekijken, waaronder het uit de lucht schieten van raketten die erg dichtbij de grens komen. Maar dit moet dan wel gebeuren met instemming van Oekraïne en met oog voor de internationale gevolgen, omdat in zo'n geval Russische raketten geraakt worden buiten het gebied van het verbond', aldus Shejna.

De Poolse onderminister tekende daarbij aan dat het schenden van het grondgebied van zijn land door een Russische raket in het afgelopen weekeinde een test was voor de waakzaamheid van het Poolse leger. Hij ziet de schending niet als een provocatie van Rusland, omdat de Russen zich er wel van bewust zijn dat de raket toch wel zou worden neergeschoten als die verder Polen binnen zou dringen. 

Toch zal Rusland volgens Shejna rekening moeten houden met een tegenreactie van de NAVO. 'Wij nemen Poetin's dreigementen erg serieus. Hij heeft al laten zien dat hij tot alles in staat is. Hij is er niet alleen in geslaagd om aan beide kanten honderdduizenden mensen de dood in te jagen of te verwonden, maar het is hem ook al gelukt om Zweden en Finland bij de NAVO te krijgen.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: