woensdag 27 maart 2024

EK-deelname van Oekraïne biedt troost

Voetballegende Andrij Sjevtsjenko sprak de internationals van Oekraïne in de kleedkamer toe, kort nadat de kwalificatie voor het EK in Duitsland was veiliggesteld. 
Natuurlijk waren de Oekraïners blij, maar de prestatie drukte vooral het leed van de bloedige oorlog met Rusland heel even naar de achtergrond. 'Jullie hebben de mensen die Oekraïne aan het front verdedigen een klein stukje geluk gegeven', drukte Sjevtsjenko de voetballers op het hart.

De oud-topspeler van onder meer AC Milan, sinds 2022 is hij als voorzitter in dienst van de nationale voetbalbond van Oekraïne, knuffelde de voetballers stuk voor stuk na de 2-1 overwinning op IJsland in de play-offs. Voor de vierde keer op rij is het verscheurde land erbij op het EK.

'Ik ben er heel trots op om Oekraïner te zijn, om hetzelfde bloed te hebben als de mensen die nu hun leven geven voor onze vrijheid. We dragen dit succes op aan alle Oekraïners', zei de aanvoerder Oleksandr Zintsjenko, die in clubverband voor Arsenal speelt.

Bondscoach Serhij Rebrov, die eind jaren negentig met Sjevtsjenko een gevreesd spitsenduo vormde bij de Dynamo Kiev, verwoordde eveneens de sfeer waarin de wedstrijd in het Poolse Wroclaw was gespeeld. Oekraïne moet vanwege de oorlog zijn thuiswedstrijden buiten de landsgrenzen afwerken. 'Zowel voor als na de wedstrijd zeiden we dat deze overwinning voor ons land, ons volk en de verdedigers van onze vrijheid zal zijn', zei Rebrov.

Bron: NOS, foto: Kyiv Post

Geen opmerkingen: