donderdag 7 maart 2024

Zaloezjni 'weggepromoveerd' naar Londen

Valeri Zaloezjni, de voormalige opperbevelhebber van het Oekraïense leger, wordt ambassadeur in Londen. Dat heeft president Volodimir Zelenski vanavond bekend gemaakt in zijn dagelijkse videoboodschap. Het zou Zalouzjni's eigen wens zijn geweest. Met de benoeming is even gewacht zodat hij zijn kennis van de Engelse taal kon bijspijkeren. 

'Het zal onze band met Groot-Brittannië versterken', merkte Zelenski op over de benoeming van Zaloezjni die op 8 februari op verzoek van de president terugtrad als opperbevelhebber. Officieel was dat omdat iemand met een 'verse blik' de leiding over het Oekraïense leger moest krijgen. Dat werd Oleksandr Sirski. 

Maar er speelt ook nog iets anders: Zaloezjni is populairder dan Zelenski, en dat zit de president uiteraard niet lekker. Uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling van SOCIS blijkt dat Valeri Zaloezjni 31,3 procent van de stemmen zou krijgen als er nu presidentsverkiezingen waren en de generaal mee zou doen. Zelenski zou slechts 21,7 procent achter zich krijgen. In de tweede ronde zou Zaloezjni 41,4 procent van de stemmen krijgen en Zelenski 23,7 procent.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Censor.net

Geen opmerkingen: