woensdag 13 maart 2024

Poetin: 'Technisch klaar voor een kernoorlog'

De Russische president Vladimir Poetin dreigt weer met een kernoorlog. 'We zijn daar technisch gezien klaar voor', herhaalt hij in een interview met Russische staatsmedia. Op 29 februari zei hij dit ook al in een toespraak tot de Russische Federatieraad. Poetin gaat in het interview in op een mogelijke interventie van het Amerikaanse leger in Oekraïne, wat voor de Russische president gelijk staat aan een aanval op Russisch grondgebied. 'Ik denk overigens dat het niet zover komt', relativeert hij de situatie.

Poetin zegt dat het voortbestaan van Rusland als onafhankelijk land nog geen moment in gevaar is geweest, zodat er ook geen reden was om kernwapens in te zetten. 'Maar mocht dat veranderen, dan hebben we daar in onze strategie al rekening mee gehouden.' En als de Verenigde Staten besluiten een kernproef te houden dan zal Rusland hetzelfde doen, aldus Poetin.

Afgelopen zaterdag berichtte nieuwszender CNN dat de Amerikaanse regering eind 2022 al besloot om voorbereidingen te treffen voor een tegenreactie voor het geval Rusland een kernaanval op Oekraïne zou uitvoeren. Een dag later kwam de New York Times met het bericht dat die tegenreactie met conventionele wapens uitgevoerd zou worden. De Amerikaanse inlichtingendiensten lieten gisteren weten dat Poetin vrijwel zeker geen directe confrontatie aan wil gaan met de NAVO en zich zal beperken tot 'asymmetrische acties'.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: