dinsdag 19 maart 2024

Oekraïne krijgt eind maart half miljoen granaten

Beter laat dan nooit, al is het op het nippertje. De Europese Unie beloofde eerder voor een miljoen artilleriegranaten te zorgen, maar komt vooralsnog niet verder dan een half miljoen. Toch is dat goed nieuws, want de granaten komen nog deze maand naar Oekraïne waar het leger er om zit te springen. Eind deze maand zou het leger namelijk door de munitievoorraden heen zijn. 

'We hebben dan niet de beloofde een miljoen afgeleverd, maar al met al krijgt Oekraïne dit jaar zelfs meer dan dat als we afgaan op de orders die inmiddels zijn geplaatst bij munitiefabrieken', zegt Peter Stano, woordvoerder Buitenlandse Zaken van de Europese Commissie. 

Afgelopen week werd bekend dat de Europese Commissie 500 miljoen euro uittrekt voor het opvoeren van de productie van munitie voor Oekraïne en het aanvullen van de voorraden die lidstaten van de EU al aan Oekraïne hebben geleverd. Thierry Breton, de Eurocommissaris voor de Interne Markt, zei in januari al dat de Europese Unie in 2025 minstens 1,3 miljoen granaten zal weten te produceren.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: