vrijdag 8 maart 2024

IAEA eist dat Rusland kerncentrale teruggeeft

De board of governors van de internationale atoomwaakhond IAEA roept Rusland op om de kerncentrale van Zaporizja terug te geven aan Oekraïne. Dat is volgens de board nodig om de veiligheid van Europa's grootste kerncentrale te waarborgen. 

De centrale is sinds maart 2022 in Russische handen. Er zijn veel soldaten gelegerd en deskundig Oekraïens personeel is vervangen door Russen die niet weten hoe ze veilig met kernenergie om moeten gaan. Daardoor, maar ook door aanhoudende beschietingen in de directe omgeving van de kerncentrale ontstaan geregeld gevaarlijke situaties. Door het opblazen van de Kachovka-stuwdam in de rivier Dnipro  is ook de koelwatervoorziening aanzienlijk verslechterd. 

De IAEA is helemaal niet te spreken over de houding van Rusland dat 'zich vijandig gedraagt tegenover het agentschap' en zich niets aantrekt van internationale afspraken. 'Met de door Oekraïne voorgestelde motie willen we een duidelijk signaal afgeven dat Rusland moet stoppen met illegale activiteiten. 
Tenslotte kan zelfs een klein ongeluk in de kerncentrale van Zaporizja al van grote invloed zijn op de toekomst van kernenergie in de wereld', zei de Oekraïense minister van Energie Herman Haloesjtsjenko. 

Directeur-generaal Rafael Grossi van de IAEA was eerder deze week in Moskou waar hij een gesprek had met president Vladimir Poetin. Het is niet bekend of Grossi enige toezegging los wist te krijgen over de kerncentrale van Zaporizja.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: