zondag 24 maart 2024

Russische kruisraket 39 seconden boven Polen

De eerdere raketinslag in Przewodów.
Een Russische 'object' is vanochtend vroeg door het Pools luchtruim gevlogen. Dat meldt het Poolse leger. Het zou gaan om een kruisraket die door Rusland werd afgevuurd op een doel in Oekraïne.
  'Op 24 maart om 4.23 uur in de ochtend was er een schending van het Poolse luchtruim door een kruisraket die 's nachts werd afgevuurd door de Russische Federatie', schrijft het Poolse leger op het sociale netwerk X.

'Het object bleef 39 seconden in het luchtruim en werd gedurende de hele vlucht geobserveerd door militaire radarsystemen.' De Polen zeggen 'alle noodzakelijke procedures om het Poolse luchtruim veilig te houden, in gang te hebben gezet'.

De raket kwam het luchtruim binnen in de buurt van de plaats Oserdów, die aan de grens met Oekraïne ligt, en zou 2 kilometer door het Poolse luchtruim zijn gevlogen. Waar in Oekraïne de raket is neergekomen, is op dit moment niet bekend.

Het is niet voor het eerst dat het Poolse luchtruim wordt geschonden, sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. In augustus schonden twee Belarussische helikopters het Poolse luchtruim. Daarop werden extra soldaten en helikopters naar de grens met Belarus gestuurd. In december beschuldigde Polen Rusland ook al eens van een schending van het luchtruim. Er werd toen ook een grootschalige zoekactie opgezet naar mogelijke gevallen onderdelen, maar die werden niet gevonden.

In november 2022 sloeg een raket in Polen in. Daarbij vielen twee doden. De raket sloeg in het dorpje Przewodów, op zo'n 15 kilometer van de grens met Oekraïne. Het ging in dit geval om en Oekraïense luchtafweerraket

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: