woensdag 20 maart 2024

Nieuwssites weigeren Poetin 'president' te noemen

De nieuwssites Oekrajinska Pravda en European Pravda noemen Vladimir Poetin niet langer de president van Rusland. Hij wordt voortaan aangeduid als ‘heerser’ of ‘leider’, maar ook als ‘de facto leider’ van de Russische Federatie of van het Kremlin. Er kunnen ook andere aanduidingen worden gebruikt, al naar gelang de omstandigheden, zo lang het maar niet ‘president’ is. 

Poetin wordt door de redactie van beide nieuwssites omschreven als ‘tsaar en god’ die door de overgrote meerderheid van de Russen wordt gesteund en aanbeden, terwijl de rest hem tolereert. ‘Wij, als redactie, menen dat Poetin zijn legitimiteit heeft verloren’ door de gang van zaken rond de verkiezingen in de afgelopen weken. 
 
Er wordt verwezen naar de ‘verkiezing’ van Alexander Loekasjenko in 2020 in Wit-Rusland. ‘Destijds waren de European Pravda en de Oekrajinska Pravda de eerste nieuwsmedia die besloten om hem na een geweldsgolf van de veiligheidsdiensten aan te duiden als ‘persoon die de taken van de president van Wit-Rusland waarneemt’. Na zijn inauguratie werd het de ‘zelfbenoemde president’. Tot op de dag van vandaag wordt Loekasjenko door beide nieuwssites zo omschreven, omdat hij niet rechtmatig als president is gekozen.
 
Er zijn meerdere argumenten om ook Vladimir Poetin niet langer president te noemen. Hij had niet het recht om zichzelf voor een derde opeenvolgende termijn voor te dragen, aldus de redacties. Er waren afgelopen weekeinde ‘extreem veel onregelmatigheden’ tijdens de verkiezingen, terwijl de inwoners van de bezette gebieden gedwongen werden om hun stem uit te brengen. Verder wordt Poetin internationaal gezocht vanwege de deportatie van Oekraïense kinderen in het overgrote deel van de wereld. 
 
‘En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elk van deze punten, als ze afzonderlijk worden bezien, is waarschijnlijk onvoldoende om Poetin als president onrechtmatig te verklaren. Maar alles bij elkaar is er voldoende grond voor een verklaring als deze’, menen de redacties. 
 
De verklaring besluit met de hoop dat het onrechtmatig verklaren van Poetin’s presidentschap niet voorbehouden blijft aan de Oekrajinska Pravda en de European Pravda, maar dat alle Oekraïense nieuwsmedia en de Oekraïense overheid dit overnemen. ‘Ook in de officiële verklaringen van de president en het ministerie van Buitenalndse Zaken’ zodat duidelijk wordt dat ‘we niet met Rusland kunnen onderhandelen en tot een akkoord komen met iemand waarvan Oekraïne de legitieme positie niet erkent’.
 
Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: