maandag 18 maart 2024

Poetin wil forse bufferzone creëren in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin kondigde in zijn overwinningsspeech aan dat er 'op enig moment' een bufferzone op Oekraïens grondgebied komt. Deze bufferzone moet volgens hem zo diep worden dat het moeilijk gaat worden om 'vernietigingswapens, vooral van buitenlandse herkomst' tegen Rusland te gebruiken. Hij zei bereid te zijn om over het beëindigen van de oorlog te willen praten 'maar niet enkel omdat de vijand zonder munitie komt te zitten'.

Poetin zei ook dat de wereld 'nog maar een stap verwijderd is' van een derde wereldoorlog als de NAVO en Rusland rechtstreeks met elkaar in conflict komen. Op de vraag of zo'n conflict mogelijk is, antwoordde de Russische president 'dat vandaag de dag alles mogelijk is'. Maar hij voegde er wel meteen aan toe dat 'het onwaarschijnlijk is dat ook maar iemand daar op uit is'. 

Hij liet blijken dat hij in zijn maag zit met de invallen van de ant-Kremlin strijdgroepen op Russisch grondgebied. Poetin trok een vergelijking met het leger van generaal Andrej Vlasov die zich met 1.500 soldaten tegen Sovjetleider Stalin keerde. Net als destijds zal ook het Kremlin korte metten maken met deze strijdgroepen, aldus Poetin die ook nog aankondigde dat hij het Russische leger wil versterken.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: TASS

Geen opmerkingen: