donderdag 7 maart 2024

'Rusland kan oorlog nog wel twee jaar volhouden'

De Litouwse militaire inlichtingendiensten zeggen dat Rusland voldoende middelen heeft om de oorlog in Oekraïne nog voor minstens twee jaar vol te houden op het niveau waarop het nu vecht. Rusland heeft ook geen enkele belangstelling getoond om de oorlog af te schalen, ook al zijn de beoogde doelen tot dusver bij lange na niet gehaald. 

'Maar we zien ook dat Rusland zich voorbereidt op een langdurige confrontatie met de NAVO, in het bijzonder rond de Baltische Zee. Daartoe breidt het de militaire aanwezigheid in het westen van het land stapsgewijs uit', aldus de Litouwse inlichtingendiensten.

In het rapport wordt gesteld dat het Kremlin een grootschalige hervorming van het leger in gang heeft gezet om de militaire slagkracht in het gebied rond de Baltische Zee te vergroten. De eerste veranderingen binnen het Russische leger zijn al zichtbaar in de enclave Kaliningrad en in het westen van Rusland. 'De hervorming is aan kwestie van lange adem, wellicht de komende tien jaar, die veel middelen zal opslokken.' 

De inlichtingendiensten zeggen ook dat de oorlog in Oekraïne Rusland afgelopen jaar veel meer heeft gekost dan gepland. In de eerste helft van 2023 bedroegen de uitgaven voor het leger al meer dan officieel was begroot voor heel 2023. En dit jaar gaat minstens een derde van alle overheidsuitgaven - 102 miljard euro - naar het leger.

'Het echte bedrag is ongetwijfeld hoger, aangezien veel uitgaven geheim worden gehouden. De oorlogsinspanningen en het militair-industriële complex beheersen nu de Russische economie, want ze slokken niet alleen in financiële en materiële zin maar ook qua personeelsinzet alles op ten koste van andere sectoren.'

De Litouwse militaire inlichtingendiensten wijzen er ook op dat Wit-Rusland bezig is om zich in opdracht van Rusland zich verder als kernmacht te ontwikkelen. Dat gebeurt door het moderniseren en uitbreiden van de opslagplaatsen voor kernwapens en van de infrastructuur die daarvoor nodig is.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: