dinsdag 5 maart 2024

'We moeten onszelf geen beperkingen opleggen'

De Tsjechische president Petr Pavel vindt dat de Europese bondgenoten van Oekraïne zichzelf geen onnodige beperkingen moeten opleggen, uit vrees voor escalatie. 'We kiezen zelf de manieren waarop we Oekraïne steunen.' Hij reageert daarom positief op het idee van de Franse president Emmanuel Macron om militairen naar Oekraïne te sturen. 'Ik sta achter het zoeken naar nieuwe manieren om te helpen, ook als het gaat over het sturen van militairen naar Oekraïne', zei Pavel vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met Macron. 

Hij voegde er wel aan toe dat het niet de bedoeling is dat die militairen mee gaan vechten tegen Rusland, maar wel om bijvoorbeeld Oekraïense soldaten in hun eigen land te trainen of om landmijnen op te ruimen. De Tsjechische president meent dat een trainingsmissie niet in strijd is met de internationale regels. Pavel - een gepensioneerde generaal - vindt ook dat Europa een grotere rol moet spelen bij het bestrijden van de Russische landhonger. 

Eerder zorgde de Franse president Macron voor de nodige beroering met zijn opmerking dat 'niet valt uit te sluiten' dat er Westerse militairen naar Oekraïne gaan. Macron voegde er later aan toe dat hij er goed over na had gedacht voordat hij deze opmerking in het openbaar maakte. 

De meeste NAVO-landen zijn tegen het sturen van soldaten, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabriels Landsbergis denkt er anders over. Hij dankte Macron dat hij de discussie over het sturen van militairen naar Oekraïne is begonnen. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin waarschuwde dat de aanwezigheid van NAVO-militairen op Oekraïens grondgebied leidt tot een direct conflict tussen het militaire bondgenootschap en Rusland. 

Bron: European Pravda

    Geen opmerkingen: