dinsdag 12 maart 2024

'Poetin ziet dat tijd nu in zijn voordeel werkt'

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat Rusland al bijna 300.000 soldaten is verloren in de twee jaar dat de oorlog in Oekraïne nu duurt. Het gaat dan om zowel gewonden als doden. Ook duizenden tanks en pantserwagens zijn vernield. 

'De verliezen zijn hoger dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog', aldus de inlichtingendiensten die constateren dat de Russische president Vladimir Poetin het oorspronkelijke plan om heel Oekraïne te veroveren heeft moeten opgeven en dat het leger te maken heeft met personeelstekorten, uitgeputte soldaten en een laag moreel. Daar zal ook geen verandering in komen.

Maar aan de andere kant wordt in het Amerikaanse verslag aangegeven dat de Russen er afgelopen jaar in zijn geslaagd om het Oekraïense tegenoffensief vast te laten lopen en dat het strijdverloop nu in het voordeel van Rusland is omgeslagen. De Russische defensie-industrie voert langzaam maar zeker de productie op van lange-afstandsraketten, artillerie en andere wapens waarmee het leger het nog een hele tijd vol kan houden.

Sinds eind vorig jaar rukt het Russische leger steeds iets verder op, vooral in de omgeving van het halverwege februari veroverde stadje Avdiivka in de oostelijke provincie Donetsk. Ook profiteert Rusland van de onzekerheid rond de steun die Oekraïne kan verwachten van de bondgenoten. 

'President Poetin vertrouwt er waarschijnlijk op zijn aanpak succes heeft en dat hij de oorlog kan winnen, terwijl de steun van het Westen aan Oekraïne een aflopende zaak is, vooral door de oorlog van Israel tegen Hamas. Hij ziet de tijd in zijn voordeel.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: