maandag 18 maart 2024

Deze week besluit EU over onderhandelingen

Premier Denis Sjmihal hoopt dat de onderhandelingen over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie nog voor de zomer kunnen beginnen. Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad (van regeringsleiders) heeft 2030 al genoemd als het jaar waarin Oekraïne lid kan worden van de EU. 

'Maar we doen ons best om er voor te zorgen dat dit eerder kan, meteen nadat we de oorlog hebben gewonnen', laat Sjmihal weten in een interview met de nieuwssite Euractiv. Donderdag en vrijdag vergadert de Europese Raad en dan moet nog eerst de knoop worden doorgehakt over het al dan beginnen van de onderhandelingen. 

Er is wel haast bij, want eind juni neemt Hongarije het voorzitterschap van de EU over van België en het mag inmiddels meer dan duidelijk zijn dat de Hongaarse premier Viktor Orbán weinig op heeft met Oekraïne. Het voorzitterschap duurt weliswaar maar een half jaar, maar het levert voor Oekraïne hoogstwaarschijnlijk toch weer een half jaar vertraging op.

Premier Sjmihal meent dat zijn regering in staat is om het 'huiswerk' snel af te krijgen. 'We gaan onze inspanningen verdubbelen en ik verwacht dat we daarmee in twee jaar wel klaar zijn. Hij zegt in het interview ook dat Oekraïne zich niet rijk moet rekenen als het EU-lidmaatschap binnen wordt gehaald. 'De integratie in de Europese Unie gaat ons ook het nodige kosten.'

Oekraïne hoopt net als eerder Albanië versneld door de Europese Unie opgenomen te worden. De nieuwssite European Pravda zegt een vertrouwelijk document te hebben bemachtigd waaruit dit blijkt. Moldavië gaat gelijk op met Oekraïne, maar heeft wel het voordeel dat in dit land Roemeens de officiële taal is en het Roemeens is tevens een van de officiële talen van de EU. Voor Oekraïne geldt dat alle documenten ook naar het Oekraïens vertaald moeten worden en dat Oekraïne meer vertalers moet opleiden.  

Bronnen: Euractiv, European Pravda

Geen opmerkingen: