donderdag 14 maart 2024

ISW waarschuwt voor een Russische doorbraak

Het Institute for the Study of War (ISW) waarschuwt dat het tekort aan munitie en wapens door het Amerikaanse getreuzel met een nieuw steunpakket kan ertoe leiden dat het Russische leger plotseling door de Oekraïense linies breekt.  Het Oekraïense leger concentreert zich op de plaatsen waar hevig gevochten wordt met de Russen, zoals bij Avdiivka en Koepjansk. Daardoor ontstaat elders ruimte voor een doorbraak van het Russische leger. De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski heeft die conclusie ook al getrokken.

De analisten van het ISW zien dat Rusland het initiatief heeft langs de hele frontlijn die zo'n 900 kilometer lang is. De Russische legercommandanten kunnen naar believen de druk opvoeren of verlagen, met alle risico's van dien. Het Oekraïense leger daarentegen heeft te maken met een tekort aan munitie en wapens en moet daardoor keuzes maken. 

Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerden dinsdag een interview met niet bij naam genoemde Oekraïense commandanten die zeggen dat bijna alle eenheden nog over weinig munitie en wapens beschikken. De Oekraïense troepen kunnen hun huidige posities alleen behouden zolang de Russen niet op volle kracht aanvallen.

Bron: ISW, foto: leger Oekraïne

Geen opmerkingen: