woensdag 6 maart 2024

ISW: Rusland neemt verlies vliegtuigen voor lief

Rusland blijft luchtaanvallen uitvoeren op Oekraïense posities langs de frontlijn, honderd of meer aanvallen per dag over een korte afstand, doorgaans niet meer dan 40 kilometer. Dit ondanks het toegenomen risico dat de jachtbommenwerpers worden neergeschoten. In twee weken tijd zijn zo veertien Su-34's en Su-35's verloren gegaan. 

Het Institute for the Study of War (ISW) spreekt van een 'meer agressieve' luchtsteun voor de Russische troepen die na de verovering van Avdiivka proberen meer terrein te winnen in het oosten van Oekraïne. Het duidt er op dat de legerleiding het verlies van de bommenwerpers dan maar voor lief neemt.

Militaire analisten zeggen dat het gebruik van 'slimme' geleide bommen een belangrijke rol heeft gespeeld bij de inname van Avdiivka en dat het er op lijkt dat deze aanvalstactiek nu op meerdere plaatsen langs de frontlijn wordt gebruikt. Het ISW tekent bij dit alles aan dat het verlies van een aantal Russische Su-34 jachtbommen in de afgelopen weken niet onafhankelijk te verifiëren valt.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: