zondag 3 maart 2024

Rusland luistert Taurus-discussie Bundeswehr af

Rusland heeft mogelijk vertrouwelijke communicatie van de Duitse luchtmacht 
kunnen afluisteren doordat de betrokkenen geen beveiligde verbinding gebruikten. Dat meldt Bild am Sonntag op basis van bronnen in veiligheidskringen. Die verklaarden dat de luchtmachtofficieren met elkaar spraken via de communicatieapplicatie Webex. Deze werd over een vaste telefoonlijn van de Bundeswehr naar de mobieltjes van de deelnemers gestuurd.

Een woordvoerster van het Duitse ministerie van Defensie zegt dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat een vertrouwelijk gesprek tussen luchtmachtofficieren is afgeluisterd. ‘Volgens onze inschatting is een gesprek binnen de luchtmacht onderschept. We kunnen momenteel niet met zekerheid zeggen of er wijzigingen zijn aangebracht in de opgenomen of geschreven versie die op sociale media circuleert’, zei de woordvoerster tegen het Duitse persbureau DPA.

Russische staatsmedia zetten vrijdag een vermeende opname van een vertrouwelijke Bundeswehr-bijeenkomst online gezet. Een van de deelnemers aan het bewuste gesprek was luitenant-generaal Ingo Gerhartz. Het telefonische overleg zou hebben gediend als voorbereiding op een briefing voor de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius.

De in het audiobestand opgenomen communicatie gaat onder meer in op de vraag of Duitse Taurus-kruisraketten technisch in staat zijn om de door Rusland gebouwde Krimbrug te vernietigen. De officieren bespreken ook de vraag of Oekraïne de aanval zou kunnen uitvoeren zonder hulp van de Bundeswehr. In de opname is tevens te horen dat er op politiek niveau nog altijd geen groen licht is voor de levering van de door Oekraïne gevraagde Taurus-raketten.

Bron: AD, foto Taurus: Wikipedia

Geen opmerkingen: