zaterdag 16 maart 2024

Inwoners van Belgorod zijn (ook) niet meer veilig

Het blijft onrustig in de Russische provincies Belgorod en Koersk. Het Russische Vrijwilligers Korps zegt tien krijgsgevangenen te hebben gemaakt bij een militaire actie. Als gouverneur Vjacheslav Gladkov van Belgorod bereid is om met de anti-Kremlin strijdgroep te praten, dan kan hij de gevangen genomen soldaten meteen mee terug nemen, aldus een verklaring van het RVK. 

In een vanmorgen op Telegram geposte video worden de gevangen genomen Russische soldaten getoond en in een 'interview' legt een soldaat uit dat ze onderweg waren om landmijnen op te ruimen toen ze werden aangevallen. Hij zou als enige de aanval hebben overleefd. 

In de afgelopen dagen hebben het Legioen voor de Vrijheid van Rusland, het Russische Vrijwilligers Korps en het Siberische Bataljon meerdere keren de bevolking in de Russische grensstreek opgeroepen om zichzelf in veiligheid te brengen. 

De Russische gouverneur Gladkov maakte vanmorgen melding van een aanval met drones op de stad Belgorod. Daarbij zouden flatgebouwen en zeker vijftien auto's zijn vernield, zo blijkt uit foto's die op sociale media zijn verschenen. Er vielen volgens de gouverneur twee doden en er waren drie gewonden. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat acht Vampire raketten en twee drones uit de lucht zijn geschoten. 

Volgens president Vladimir Poetin zijn de gevechten in de provincies Koersk en Belgorod bedoeld om de 'verkiezingen' in de war te schoppen. 'Dit blijft niet ongestraft', aldus de president die de schuld bij Oekraïne legt en daarmee vermijdt om over de anti-Kremlin strijdgroepen te spreken. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: gouverneur Gladkov op Telegram

Geen opmerkingen: