woensdag 27 maart 2024

VN bevestigt martelen en doden gevangenen

Er zijn minstens 32
Oekraïense krijgsgevangen genomen soldaten geëxecuteerd door Rusland tussen 1 december en 29 februari. Dat valt te lezen in een rapportage van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Sinds het begin van de oorlog inmiddels twee jaar geleden zijn er geregeld meldingen geweest over krijgsgevangenen die zouden zijn gemarteld of geëxecuteerd. Het Oekraïense Openbaar Ministerie heeft negentien strafrechtelijke onderzoeken lopen naar de executie van in totaal 45 krijgsgevangen genomen soldaten.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bevestigt in het rapport dat er afgelopen winter twaalf gevallen zijn geweest van executie van krijgsgevangenen. In totaal zou het om 32 krijgsgevangenen gaan, wat waarschijnlijk inhoudt dat meerdere gevangenen tegelijkertijd zijn omgebracht. 'In drie gevallen betreft het Oekraïense soldaten die door Russische militairen meteen nadat ze gevangen waren genomen zijn omgebracht', valt in het rapport te lezen. 

Het rapport is gebaseerd op gesprekken met 60 Oekraïense krijgsgevangenen na hun vrijlating,  Hun verhalen bevestigen dat op grote schaal gemarteld wordt, dat krijgsgevangen slecht worden behandeld en ook gestraft in Russische gevangenschap. De omstandigheden waaronder ze gevangen zijn gehouden voldoen ook niet aan de internationale afspraken over de behandeling van krijgsgevangenen. 

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten sprak ook met 44 Russische gevangenen. Die maakten geen melding van martelingen in Oekraïense gevangenschap. Toch zijn er volgens de VN-organisastie wel meldingen van martelingen of een slechte behandeling van Russische krijgsgevangenen direct nadat ze gevangen waren genomen. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: