woensdag 27 maart 2024

Iedereen in Charkiv heeft weer elektriciteit

Alle huishoudens in de 1,3 miljoen inwoners tellende stad Charkiv hebben weer elektriciteit. Dat is eerder dan verwacht, want gisteren werd nog uitgegaan van eind deze week, begin volgende week. Er zijn nog wel stroomonderbrekingen nodig vanwege de werkzaamheden aan het elektriciteitsnet, maar volgens algemeen directeur van Oekrenergo zou het kunnen dat daarvan komend weekeinde al wordt afgezien omdat er vanwege hogere temperaturen minder stroomvraag zal zijn. Het verwarmingsseizoen (van de stadsverwarming) is gisteren beëindigd, drie weken eerder dan gepland.

Om het hele energienetwerk weer op orde te krijgen is nog minstens een week, mogelijk twee weken nodig. Komen er nieuwe Russische aanvallen met drones of raketten dan wordt alles weer anders. 
De hele stad zat aanvankelijk zonder elektriciteit en stadsverwarming na de grote raketaanval van vorige week vrijdagochtend. De schade had nog veel groter kunnen uitpakken, ware het niet dat al maatregelen waren genomen om vitale onderdelen van het netwerk te beschermen tegen aanvallen. 

Er worden nog meer van zulke beschermende maatregelen getroffen, aldus Koedritski. 'We hebben volgende reparatieploegen, materialen en materieel. Zodoende is de situatie aanzienlijk beter dan afgelopen weekeinde, toen we van alles tekort kwamen.' Financiën vormen ook niet het probleem, want Oekrenergo heeft 1 miljard euro gekregen van Oekraïne's bondgenoten voor reparatiewerkzaamheden.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: