zaterdag 23 maart 2024

'Iedereen bekijkt deze beschuldiging met argwaan'

De Russische president Poetin noemt de aanslag in een concerthal in Moskou 'een barbaarse terroristische daad'. In een toespraak op de Russische televisie zei hij dat alle betrokkenen bij de aanval zijn gearresteerd en dat ze zullen worden gestraft. 
Ook legde hij een verband met Oekraïne, zoals Russische staatsmedia al eerder deden. 

Volgens Poetin waren de aanslagplegers op weg naar Oekraïne en was dat land van plan de grens open te stellen voor de terroristen. 'Een achterdeur was voor ze open gezet.' Verder heeft Poetin voor morgen een dag van nationale rouw aangekondigd. Kort na de aanslag eiste de Afghaanse tak van IS de aanslag op. Daar reageerde Poetin niet op.

'Iedereen kijkt met argwaan naar de versie waarin Oekraïne de schuld krijgt van de aanslag in Moskou met uitzondering van de Russische bevolking die al heel lang niet anders te horen krijgt', reageert woordvoerder Andri Joesov van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

'Het lijkt er in alles op dat we hier te maken hebben met een opzetje van de Russische geheime diensten die erop uit zijn om de bevolking op te stoken, om de duimschroeven nog verder aan te draaien en wellicht worden nu ook de laatste restjes burgerrechten en vrijheden aan de kant gezet.' Hij verwacht niet dat de aantijgingen aan het adres van Oekraïne grote invloed hebben op het verloop van de oorlog, maar wel op de internationale opinie.

Joesov wijst ook van de hand dat er een ontsnappingsmogelijkheid voor de daders via Oekraïne zou zijn. 'Je hoeft daar geen veiligheidsdeskundige voor te zijn. De oorlog duurt al twee jaar en de grensstreek zit vol met vijandelijke troepen, geheim agenten, medewerkers van inlichtingendiensten en politie. Er liggen landmijnen en de grens is van beide kanten zwaarbewaakt, ook met luchtverdediging. Daar komt nog bij dat er gevochten wordt in de Russische provincies Belgorod en Koersk.'

Bronnen: Oekrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: