vrijdag 1 maart 2024

Dertien Russische vliegtuigen neer in februari

De Oekraïense luchtmacht heeft afgelopen maand maar liefst dertien Russische vliegtuigen uit de lucht weten te schieten. Slechts eenmaal eerder, in oktober 2022, werden zoveel vliegtuigen neergehaald. Het meest in het oog springend was het neerhalen van een A-50 AWACS. Ook in januari werd zo'n belangrijk radarvliegtuig van de Russen uit de lucht geschoten. Verder verloor de Russische luchtmacht tien Su-34 en twee Su-35 jachtbommenwerpers.

Gisteren was een van de succesvolste dagen voor de Oekraïense luchtmacht die kans zag om drie Su-34 jachtbommenwerpers  neer te halen. Een belangrijk succes, want deze vliegtuigen worden gebruikt om niet alleen de Oekraïense grondtroepen aan te vallen, maar ook bestoken deze vliegtuigen burgerdoelen.

'We zijn onze militairen dankbaar voor hun efficiënte werk. En dat geldt ook voor onze bondgenoten voor het versterken van onze luchtverdediging' laat het ministerie van Defensie vandaag weten.  In de afgelopen twee jaar verloren de Russen al 345 militaire vliegtuigen.

Bron: The Kyiv Independent, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: