woensdag 31 januari 2024

Oekraïne haalt 203 krijgsgevangenen terug

Vandaag zijn 207 Oekraïense krijgsgevangenen door Rusland overgedragen. Voor bijna de helft zijn het soldaten die de stad Marioepol verdedigden tegen de Russen.  'De soldaten hebben een warme maaltijd gehad, schone kleren en ze hebben een medisch onderzoek gehad', zegt Dmitro Loebinets, de ombudsman van het parlement. 

Ook president Volodimir Zelenski reageerde verheugd. 'We denken aan iedere Oekraïner die door Rusland gevangen wordt gehouden, of het nu om een soldaat of een burger gaat. We moeten ze allemaal thuis zien te krijgen.

Het was de 50e gevangenenruil, in totaal zijn nu al 3.035 Oekraïense soldaten teruggekeerd. Eerder deze maand werden al 230 soldaten teruggebracht bij de grootste gevangenenruil tot dusver.

Intussen is er nog geen enkele duidelijkheid of er krijgsgevangen Oekraïners in het vrachtvliegtuig zaten dat op 24 januari uit de lucht werd geschoten, zoals Rusland beweert. Volgens Loebinets hebben de Russen een lijst overlegd met namen van krijgsgevangenen, waarvan sommigen al eerder zijn overgedragen. Bewijs dat er Oekraïners aan boord van de Il-76 waren, is nog altijd niet geleverd. 

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: