vrijdag 19 januari 2024

'Oorlog in Oekraïne duurt nog minstens twee jaar'

Het Oekraïense leger schakelt over op actieve verdediging, mogelijk omdat Rusland een nieuw, groot offensief kan voorbereiden in de komende zomer. Tot deze conclusie komt de Financial Times op basis van een recentelijk vrijgegeven rapport van de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten. 

Dat het Oekraïense leger voor een andere aanpak kiest, werd onlangs ook al duidelijk toen commandant Oleksandr Sirski van de grondtroepen opmerkte dat het leger ervoor kiest om de huidige posities te behouden en de Russen uit te putten die nog altijd proberen om de provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja volledig in handen te krijgen. Nieuwe pogingen om Charkiv en zelfs Kyiv te veroveren worden niet verwacht. 

Sources in international intelligence and military officials believe that combat action in Ukraine will go on for at least two more years. Furthermore, some believe that there will be no major victories on the battlefield in 2024, since both Ukraine and Russia will restore their military strength, and that Ukraine can restart its counteroffensive in 2025.

Inlichtingendiensten in het Westen verwachten dat de oorlog in Oekraïne nog zeker twee jaar gaat duren. Er wordt zelfs al gesproken over vijf jaar of langer. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van bronnen die dit jaar geen grote veranderingen meer zien langs de frontlijn, omdat zowel Oekraïne als Rusland bezig zijn hun legers opnieuw op te bouwen. Van het Oekraïense leger wordt pas in 2025 een nieuw tegenoffensief verwacht.

CNN citeert een Amerikaanse militaire topman die meent dat beide legers die 'te uitgeput zijn, zowel waar het de troepen betreft als het wapenarsenaal om in 2024 grote stappen te maken'. Hij zegt dat Oekraïne inzet op 2025 als 'een betere optie voor een nieuw tegenoffensief'.  

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf Oekraïne

Geen opmerkingen: