dinsdag 30 januari 2024

Extreem-rechts speelt Rusland in de kaart

Extreem-rechtse bewegingen in Hongarije en Roemenië spelen Rusland in de kaart door delen van Oekraïne op te eisen. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). Claudiu Tarziu, een van de leiders 
van de Alliantie voor de Vereniging van Roemenen (AUR) vindt dat zijn land 'herenigd' moet worden met Moldavië en de Oekraïense grensregio's Bessarabië, Noord-Boekovina en Transkarpatië. 

En Laszlo Toroczkai van Ons Vaderland claimt ook alvast Transkarpatië, mocht Oekraïne van de kaart worden geveegd door Rusland. In Transkarpatië wonen aanzienlijke aantallen etnische Roemenen en Hongaren. 

Russische bronnen haken gretig in op deze claims, aldus het ISW. De Russische president Vladimir Poetin heeft al vaker laten weten dat hij voorstander is van het opdelen van Oekraïne, met uiteraard een flink deel voor Rusland. zelf. Hij speelt daarbij in op het sentiment  zoals dat wordt vertolkt door extreem-rechts. 

AUR en Ons Vaderland spelen een marginale rol 
in beide landen. Ons Vaderland heeft 6 van de 199 zetels in het Hongaarse parlement. De peilingen in Roemenië laten zien dat AUR weliswaar op een tweede plaats komt na de regeringspartij PNL, maar dat het na de komende verkiezingen onwaarschijnlijk is dat extreem-rechts een regeringscoalitie kan vormen.

Russische regeringsfunctionarissen hebben tevergeefs geprobeerd om Polen te interesseren voor het terugkrijgen van West-Oekraïne. De belangrijkste politieke partijen hebben evenwel geen belangstelling getoond. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: