dinsdag 9 januari 2024

Eens gevreesde Smersj uit Sovjettijd lijkt terug

Het lijkt er op dat Rusland de beruchte contraspionagedienst Smersj uit jaren '40 van de vorige eeuw weer in het leven heeft geroepen. Eind vorig jaar werd dit al aangekondigd door Russische politici, maar volgens de Britse militaire inlichtingendiensten zijn sinds begin deze maand foto's verschenen van personen met Smersj-paletten op hun uniformen. 

De Smersj, ofwel Dood aan Spionnen, was de naam van het contraspionage-departement in de Sovjet-Unie, gevormd gedurende de Tweede Wereldoorlog om de achterhoede van het Rode Leger te beveiligen. Vlak achter het front werden verraders, deserteurs en spionnen gearresteerd en geliquideerd. Smersj hield zich bezig met contraspionage en terreur, waarbij niet werd geschuwd om vijanden van de Sovjet-Unie in het buitenland te liquideren. Zo wordt aangenomen dat Smersj een rol heeft gespeeld in de moord op Leonid Trotski in Mexico in 1940.

De Britse militaire inlichtingendiensten zien dat de terugkeer van de Smersj past in het verheerlijken van alles wat met de Sovjet-Unie te maken had, zoals het weer in ere herstellen van Sovjet-leider Josef Stalin. Maar of de Smersj de oude rol uit de jaren '40 weer oppakt met liquidaties en terreur, is de Britten nog niet duidelijk geworden.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Defensieweb Wiki

    Geen opmerkingen: