vrijdag 26 januari 2024

Oekraïne kan dit jaar in eigen aardgas voorzien

Oekraïne slaagt er volgens minister Herman Haloesjtsjenko van Energie nog dit jaar in om voldoende aardgas te winnen om geen gas meer te hoeven importeren. Na twee 'gasoorlogen' in 2006 en 2009 waarbij Rusland de gaskraan dichtdraaide, besloot Oekraïne in 2015 na de annexatie van de Krim en de onrust in de Donbas geen Russisch aardgas meer in te kopen. 

Tegelijkertijd was Oekraïne een van de grootverbruikers in Europa. In 2021 werd 27 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Inmiddels is de gasconsumptie fors gedaald, naar 19 miljard kubieke meter in het afgelopen jaar. Dat heeft alles te maken met de daling van de industriële productie.

De winning van aardgas nam afgelopen jaar toe met 7 procent, terwijl voor dit jaar eveneens een stijging van 7 procent wordt verwacht. Daarmee moet het lukken zelfvoorzienend te worden. 'Al hangt het wel af van de ontwikkeling van de industrie en de economie in ons land', aldus minister Haljoesjtsjenko. 

Oekraïne heeft zelf grote aardgasvelden, die in het verleden niet werden gebruikt omdat het goedkoper was om aardgas uit Rusland in te kopen. Het land heeft ook grote ondergrondse opslag, zo'n 50 miljard kubieke meter. Daarvan is 10 miljard beschikbaar gesteld voor de Europese gasreserves. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: