woensdag 10 januari 2024

Polen wil Oekraïense concurrentie gaan weren

Polen wil dat de visumvrije doorgang van Oekraïense vrachtwagens stopt in juli. Landbouwminister Czeslaw Siekierski zegt dat hij 'hartgrondig' tegen verlenging is van de maatregel die er na de Russische invasie voor moest zorgen dat de Oekraïense export naar de Europese Unie werd gestimuleerd. 

De maatregel werd afgelopen zomer al eens verlengd, maar vanaf november blokkeren Poolse transporteurs uit protest enkele grensovergangen met Oekraïne. Ook boeren deden mee, maar met hen wist minister Siekierski het op een akkoordje te gooien. Transportbedrijven en boeren voelen zich benadeeld, omdat hun Oekraïense concurrenten veel lagere prijzen hanteren.

Wat de landbouwproducten betreft, gaat het volgens minister Siekierski niet alleen om graan, maar ook om suiker, pluimvee, eieren en ingevroren frambozen. De Oekraïense export van suiker naar Polen vertwintigvoudigde. Siekierski wil met het buurland onderhandelen over een 'stapsgewijze aanpassing van de Oekraïense landbouw aan de normen en wetten van de Europese Unie'. 

Bron: RMF FM

    Geen opmerkingen: