Vluchtelingen die uit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, zouden ondanks de oorlog mogelijk terug kunnen naar het 'stabiele' westen van Oekraïne. Dat stelt BBB in een asieldebat. Volgens BBB-Kamerlid Mona Keijzer was de 'overrompeling' van Oekraïne door de Russische inval, bijna twee jaar geleden, reëel en is het daardoor logisch dat Oekraïners een veilig heenkomen zochten. In totaal kwamen er zo’n 100.000 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland.
Maar nu zijn er volgens Keijzer geen grote wijzigingen meer op het strijdtoneel. 'We zitten in een status quo. Daar moet het beleid in Nederland op worden afgestemd.' Daarom zwengelt zij de 'moeilijke discussie' over de terugkeer van Oekraïense vluchtelingen aan. 'Het westen van Oekraïne is naar mijn smaak redelijk stabiel. Zouden Oekraïners daar veilig gehuisvest kunnen worden?', wilde ze van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) weten.
Het westen van Oekraïne is een regio waar Nederland 'negen keer in past'. Volgens Van der Burg wordt er bij het asielbeleid wel onderscheid gemaakt naar welke regio’s in een land veilig of onveilig zijn. 'Maar bij Oekraïners geldt geen asielbeleid, maar de Europese tijdelijke beschermingsrichtlijn. Nu geldt: iedereen uit Oekraïne krijgt opvang.' Van der Burg meent dat in Europees verband 'in de toekomst' wel gekeken kan worden naar een dergelijk onderscheid,maar is dat 'nu niet aan de orde'.
Ook ging Keijzer in op één groep Oekraïners, dienstplichtige mannen. 'Oekraïne wil meer dienstplichtige mannen mobiliseren.' Een grote groep, zegt Keijzer, verblijft nu buiten Oekraïne. 'Wij, de BBB, willen Oekraïne steunen in de verdediging van de eigen soevereiniteit. De Estse regering is bereid om deze mannen te repatriëren.' Keijzer wierp de vraag op of dat voor Nederland ook een optie is.
Ook wil het BBB-Kamerlid ook dat Oekraïense vluchtelingen die hier werken 'op termijn' ook hun eigen huisvesting en zorg gaan betalen. Zij moeten volgens Keijzer op eigen benen kunnen staan. 'Nederlandse minima die werken betalen ook hun eigen huur.' In de gemeentelijke opvanglocaties worden Oekraïense vluchtelingen nu kosteloos opgevangen. De vluchtelingen ontvangen ook leefgeld, variërend van tussen de 340 en 380 euro per maand.
Volgens Keijzer is het 'volstrekt normaal dat mensen het zelf betalen op het moment dat ze ook aan het werk zijn'. Ook wil zij dat onderzocht wordt of het leefgeld dat Oekraïeners ontvangen kan worden gekoppeld aan een sollicitatieverplichting. Overigens betalen in sommige gemeenten Oekraïners met een baan al voor hun huisvesting.
Bron: AD, foto: Mona Keijzer op LinkedIn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten