woensdag 17 januari 2024

Frankrijk en Duitsland zeggen meer steun toe

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat Frankrijk tientallen raketten en honderden bommen aan Oekraïne gaat leveren. Hij kwam met de bekendmaking tijdens een persconferentie gisteravond. 
Het gaat naast de bommen om zo'n veertig SCALP-kruisraketten voor de lange afstand. Het is een nieuwe levering na een onbekend aantal SCALP's dat Frankrijk in de zomer al naar Oekraïne stuurde.

Macron zei dat een Russische overwinning de internationale rechtsorde zou ondermijnen. 'We kunnen Rusland niet laten winnen, en we moeten dat niet laten gebeuren', aldus de president. Hij zei komende maand zelf naar Oekraïne te willen gaan.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat zijn regering dit jaar ruim 7 miljard euro aan Oekraïne wil geven voor zowel militaire als humanitaire steun. Eerder was nog sprake van 4 miljard euro. Tegelijkertijd is er kritiek vanuit de Duitse oppositie. De christendemocratische CDU wil dat Duitsland Taurus-kruisraketten gaat leveren. Scholz heeft tot dusver geweigerd dat te doen, maar de druk op zijn kabinet neemt toe.

Bronnen: NOS, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: