dinsdag 16 januari 2024

Europese Parlement wil Hongarije aanpakken

Het Europese Parlement stemt donderdag over een oproep om Hongarije het stemrecht te ontnemen in de Europese Raad (van regeringsleiders). Het initiatief voor de motie is afkomstig van Petri Sarvama, lid van de christen-democratische EVP-fractie. Hongarije blokkeert nog altijd het steunpakket van 50 miljard euro voor Oekraïne, al is ook sprake van een compromis. De EVP-fractie is de grootste in het Europese Parlement. Vijf (van de zeven) fracties staan volgens de Fin Sarvama achter de motie.

De motie wijst op artikel 7.2 van het handvest van de Europese Unie, waarin sprake is van de optie om het stemrecht van een lidstaat op te schorten als sprake is van een 'ernstige en voortdurende inbreuk'. Het is vervolgens aan de Europese Raad om daar gevolg aan te geven. Dat moet dan wel unaniem gebeuren. 

De meeste fracties in het Europese Parlement willen ook dat er een onderzoek komt naar het besluit van de Europese Commissie om de eerder 'bevroren' 11 miljard euro alsnog over te maken aan Hongarije. Dat gebeurde vlak voordat de Europese regeringsleiders bijeen kwamen. De pro-Russische premier Viktor Orban sprak zich uit tegen onderhandelingen over het EU-lidmaatschap voor Oekraïne en Moldavië, maar ging 'even naar het toilet' tijdens de stemming. Veel leden van het Europese Parlement hebben kritiek op wat zij zien als chantage. 

De Slowaakse premier Robert Fico heeft zijn steun uitgesproken voor Hongarije. Hij kondigde vandaag aan dat hij zich zal verzetten tegen het opschorten van het stemrecht voor Hongarije. De populist Fico kwam afgelopen september aan de macht. Meteen schortte hij de militaire steun aan Oekraïne op. Hij wil ook af van de sancties tegen Rusland. Fico herhaalde ook vandaag dat er geen 'militaire oplossing' is voor de door Rusland begonnen oorlog.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: