zondag 7 januari 2024

ISW ziet raketten en drones de Krim bereiken

Oekraïense raketten en drones weten volgens het Institute for the Study of War (ISW) de Russische luchtverdediging op de Krim te omzeilen, waren met succes een aantal doelen is geraakt op het bezette schiereiland. Het ISW wijst op Russische bronnen die melding maken van een geslaagde aanval met vier Storm Shadow kruisraketten in de nacht van vrijdag op zaterdag op een kantoorgebouw bij de Russische luchtmachtbasis. 

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat diezelfde nacht vijf Oekraïense drones en vier raketten boven de Zwarte Zee en de Krim uit de lucht zijn geschoten en gisteren zes Neptune raketten boven het noordwesten van de Zwarte Zee. 

Generaal Mikola Olesjtsjoek, de commandant van de Oekraïense luchtmacht, bedankte zijn piloten voor succesvolle aanvallen op doelen op de luchtmachtbasis Saki, maar hij zei er niet bij of hij sprak over de aanvallen op donderdag, vrijdag of zaterdag.

Uit Oekraïense regeringskringen valt te beluisteren dat het Oekraïense leger ook een radarsysteem en communicatiecentrum van de Russen in Jevpatoria heeft aangevallen. Van daaruit worden (werden) de Russische luchtaanvallen gecoördineerd. Ook zouden er vanaf donderdag aanvallen zijn geweest op munitieopslagplaatsen bij Pervomajske (82 kilometer noordelijk van Simferopol) en een Russische commandopost bij Sevastopol.

De analisten van het ISW constateren op basis van al deze informatie dat sommige Oekraïense raketten en drones door de Russische luchtafweer weten te dringen en hun doel weten te bereiken. Een Russische miljonair met stevige banden met het Kremlin meent dat de aanvallen bedoeld zijn om de Russische luchtverdediging boven de Krim te verzwakken. 

Het ISW zeg dit momenteel niet te kunnen bevestigen. Afgelopen zomer werd een flink aantal aanvallen uitgevoerd op de militaire infrastructuur, de logistieke routes en de faciliteiten van de Zwarte Zeevloot, wat er toe leidde dat de Russen hun marineschepen terugtrokken van het westelijke deel van de Zwarte Zee. Ook beperkten de aanvallen de mogelijkheden van de Russen om vanuit de Krim het zuiden van Oekraïne aan te vallen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: