zaterdag 20 januari 2024

IAEA: landmijnen teruggeplaatst bij kerncentrale

De Russische bezetters hebben de kerncentrale van Zaporizja opnieuw voorzien van landmijnen. Dat zegt algemeen directeur Rafael Grossi van de internationale atoomwaakhond IAEA. Zijn medewerkers constateerden deze week bij een inspectie dat de in november door de Russen weggehaalde explosieven opnieuw zijn geplaatst in de bufferzone tussen twee hekwerken rond de centrale. 

Dat is tegen de internationale regels, aldus Grossi. Hij voegde er aan toe dat de kerncentrale donderdag gedurende meerdere uren de verbinding kwijt was met twee generatoren die als backup dienen, mocht de centrale geen stroom krijgt van buitenaf voor de koeling van de reactoren. 'Het toont maar weer eens de kwetsbaarheid van de centrale aan', aldus de IAEA-directeur die zelf al meerdere keren voor een inspectie naar de kerncentrale afreisde.
De kerncentrale van Zaporizja is met z
es reactoren de grootste van Europa. Sinds maart 2022 is de centrale in Russische handen. Er zijn grote zorgen over de expertise van de medewerkers van het Rosatom, de Russische exploitant van kerncentrales, die het beheer over de kerncentrale hebben overgenomen. 

In de afgelopen twee jaar is het geregeld voorgekomen dat de hoogspanningsleidingen die de centrale van stroom voorzien voor de koeling van de reactoren kapot werden geschoten bij gevechtshandelingen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: