Het is de enige school in Nederland waar Oekraïense kinderen de schoolvakken van hun thuisland kunnen volgen. De inspectie is ‘lovend’. En toch moet de Oekraïense school in Breda waarschijnlijk dicht na de zomer. De school, een samenwerkingsverband tussen beroepsopleider Curio, de gemeente Breda en basisscholenkoepel Markant-Leersaam, biedt 94 ontheemde jongeren onderwijs aan dat uniek is in Nederland.
Wat deze Oekraïense school anders maakt dan andere, is dat Oekraïense kinderen hier twee derde van het onderwijs in het Oekraïens krijgen. Het meeste onderwijs voor nieuwkomers is erop gericht om zo snel mogelijk in Nederland te integreren. De Nederlandse taal en kennismaking met ons land staan op 1.
Het onderwijs van de Oekraïense school is er juist op gericht dat deze kinderen, als ze teruggaan naar Oekraïne, weinig achterstand hebben opgelopen. Zij volgen voor een groot deel het Oekraïense curriculum en bereiden zich voor op het Oekraïense staatsexamen. Daarnaast krijgen ze ongeveer een derde van de week Nederlandse lessen, over de taal en burgerschap.
Nu de oorlog in Oekraïne langer duurt en er voorlopig geen idee is wanneer ontheemde Oekraïners kunnen terugkeren naar hun thuisland, gaat het schuren. Dat merken de gemeente Breda en de Oekraïense school nu, zegt wethouder Arjen van Drunen (Onderwijs).
'Er is niemand in Nederland die enig idee heeft wat de toekomst van deze mensen is', zegt hij. ,,Het ministerie van Justitie & Veiligheid zegt dat deze mensen niet mogen integreren en voorbereid moeten worden op terugkeer. Het ministerie van Onderwijs wil deze school sluiten, omdat ze vindt dat al het onderwijs gericht moet zijn op integratie.” En daarmee zitten de school en de leerlingen klem.
Deze vrijdagochtend is de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevitsj te gast op de school. Dat bezoek was al gepland, maar staat sinds de aangekondigde sluiting ineens in een ander licht. Hij vindt de school 'perfect' en het onderwijs 'briljant ontworpen'.
'Het geeft deze jongeren de kans om enerzijds in Nederland te aarden, maar anderzijds om Oekraïne niet op te geven', vindt hij. 'Er is een generatie nodig die, als de situatie het toelaat, terugkeert naar Oekraïne om het land weer op te bouwen. Dat kunnen deze jongeren zijn.' Karasevitsj is het totaal oneens met het plan om de school te sluiten, en is van plan dat niet zomaar te laten gebeuren. 'Ik heb de Nederlandse minister van Onderwijs al gevraagd om dit besluit nog eens te overwegen.'
Bron: BN De Stem, foto: Facebookpagina Oleksandr Karasevitsj
1 opmerking:
Zo zonde, mooi initiatief met veel winnaars en dan dit. Ik hoop van harte dat er mogelijkheden en middelen worden gevonden. Typisch geval van: niet de producten leveren maar de machine!
Een reactie posten