donderdag 11 januari 2024

Washington wil conrete plannen van Oekraïne

De Amerikaanse regering wil van president Volodimir Zelenski horen hoe hij en de Oekraïense legertop dit jaar Rusland denken te verslaan. Volgens de nieuwssite Bloomberg is het aannemelijk dat de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan naar concrete plannen gaat vragen als Zelenski volgende week in het Zwitserse Davos is voor het World Economic Forum, waar CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, wetenschappers en journalisten bijeen komen.

In het bijzonder gaat het volgens bronnen van Bloomberg om de onenigheid tussen Zelenski en opperbevelhebber Valeri Zaloezjni die regeringsofficials in Washington zorgen baart. Die onenigheid kan tot stilstand leiden. De Oekraïense legertop werkt aan plannen, waarbij diverse opties worden bekeken om de strijd tegen de Russen voort te zetten. 

Zelenski's bezoek aan Zwitserland duurt tenminste twee dagen. In Davos zal hij proberen meer steun te verwerven. In december was er al een geheim overleg van Oekraïne met de G7-landen over meer steun en de voorwaarden om vredesonderhandelingen met Rusland aan te gaan.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website 
president 

Geen opmerkingen: