zaterdag 27 januari 2024

VS werkt aan nieuwe strategie voor Oekraïne

De Amerikaanse regering werkt aan een nieuwe strategie voor Oekraïne die uit gaat van een 'actieve verdediging' tegen het Russische leger op de korte termijn en het versterken van het leger en de economie op de lange termijn. Dat meldt de Washington Post. Voor dit jaar wordt geen groot offensief van het Oekraïense leger verwacht. 

Dertig landen werken eveneens aan plannen om Oekraïne de komende tien jaar te helpen om de Russische druk te weerstaan en het land economisch in de benen te houden. 'Maar het ligt vrijwel geheel aan de Verenigde Staten of de nieuwe strategie voor Oekraïne slaagt, want dit land is de grootste donor van geld en wapens en het is de coördinator van de gezamenlijke inspanningen om Oekraïne te helpen', constateert de Washington Post.

De noodzaak van een langetermijnstrategie is ontstaan door het tegenvallende tegenoffensief van het Oekraïense leger in het afgelopen jaar 'en de overtuiging dat een tegenoffensief dit jaar waarschijnlijk geen beter resultaat'. Ook moet het een blijk zijn van doorzettingsvermogen van de bondgenoten aan de Russische president Vladimir Poetin.

Voordat de Amerikaanse strategie voor Oekraïne gepresenteerd wordt, moet president Joe Biden nog wel eerst 61 miljard dollar los zien te krijgen van het Congres. Tot nu toe liggen de Republikeinen dwars omdat ze de hulp aan Oekraïne koppelen aan een aanpak van het emigratieprobleem aan de Mexicaanse grens. 

In Oekraïne is het uitgangspunt van een 'actieve verdediging' omstreden. Uit de legerleiding kwam al wel het geluid dat dit voorlopig de beste aanpak is, maar stafchef Andri Jermak van president Volodimir Zelenski wees het onmiddellijk van de hand. 'Actieve verdediging' staat volgens Jermak gelijk aan accepteren dat de oorlog met Rusland een 'bevroren' conflict wordt.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: