donderdag 25 januari 2024

ISW: Rusland zaait onrust met vliegtuigcrash

Ruim een etmaal na het crashen van het Russische militaire vliegtuig bij de stad Belgorod is nog volstrekt onduidelijk wat of wie aan boord was van de Il-76. Wel duidelijk is inmiddels dat Rusland alles uit de kast haalt om onrust te zaaien in Oekraïne. 

Er zouden 65 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord zijn geweest, Oekraïne wist dat en heeft het vliegtuig doelbewust neergehaald om Rusland vervolgens de schuld in de schoenen te schuiven. Dat is het verhaal dat Andrej Kartapolov, voorzitter van de Russische parlementscommissie voor defensie, meteen naar buiten bracht. Met daarbij de oproep om voor altijd te stoppen met het uitwisselen van krijgsgevangenen. 

Het Institute for the Study of War (ISW) haalt Kartapolov aan om duidelijk te maken hoe Rusland gebruik denkt te maken van het neerhalen van het militaire vliegtuig door Oekraïne. Ook Dmitri Medvedev, vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad, doet natuurlijk weer mee. Hij noemt het onderdeel van de 'binnenlandse politieke strubbelingen' in Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov riep meteen om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij beschuldigde Oekraïne van terrorisme. De spoedzitting komt er vandaag en Lavrov is daar zelf bij, want hij is momenteel toch al in New York voor een geplande zitting van de Veiligheidsraad.

Het ISW constateert dat deze Russische beschuldigingen onderdeel uitmaken van een campagne om onrust te zaaien in het buurland, daarbij de groeiende onvrede over de Oekraïense regering aanwakkerend. De uitwisseling van krijgsgevangenen ligt gevoelig in zowel Rusland als Oekraïne. In diverse Oekraïense steden is afgelopen weekeinde weer gedemonstreerd door familieleden van krijgsgevangenen met de eis dat de regering alles in het werk stelt om ze terug te halen.

Dat Oekraïne het Russische vrachtvliegtuig neerhaalde, lijkt wel zeker. In de veronderstelling dat het zou gaan om het transport van S-300 raketten. Rusland komt nu met het verhaal dat de Il-76 uit de lucht is geschoten met een Amerikaans of Duits raketsysteem. Het ISW veronderstelt dat deze beschuldiging is bedoeld om Westerse bondgenoten er van te weerhouden om meer luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne te leveren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft om een onafhankelijk internationaal onderzoek gevraagd. Er zou gisteren aanvankelijk wel een uitwisseling van krijgsgevangenen zijn gepland, maar die werd volgens de Oekraïense regering niet doorgezet. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Independent, foto: TASS

1 opmerking:

geert457 zei

Wat doet die rus in de veiligheidsraad ? Trap die onmiddellijk buiten , zonder meer .