dinsdag 23 januari 2024

Raketaanvallen: zeker 5 doden, 40 gewonden

Bij Russische raketaanvallen op Oekraïne zijn vannacht zeker 5
 mensen om het leven gekomen en zijn er 40 gewonden. Dat melden Oekraïense functionarissen. Ook is er schade aan diverse flatgebouwen. In Charkiv, de tweede stad van het land, vielen volgens burgemeester Terekhov twee doden en zeker 38 gewonden. Hij meldt dat een deel van een flatgebouw is vernietigd door een raketaanval.

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden, maar het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. Ook is er in een deel van de stad geen elektriciteit en geen water.

Ook in de hoofdstad Kyiv viel een dode. Verder zijn er volgens burgemeester Vitali Klitsjko zeker 18 gewonden, onder wie een jongen van 13. Dertien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. In zeker vier districten werden woningen geraakt en in verschillende woongebouwen is er door de aanvallen brand uitgebroken. Ook werd er in een wooncomplex een deel van een raket gevonden die niet is geëxplodeerd. De bewoners van het gebouw zijn geëvacueerd. Ook is er schade aan auto's.

In de provincie Dnipropetrovsk kwam een vrouw van 43 jaar om het leven. Ook zijn er in die regio scholen en meerdere flatgebouwen beschadigd geraakt, meldt gouverneur Serhii Lisak.

De Oekraïense luchtmacht zegt dat 21 van de 41 raketten die door Rusland waren afgevuurd, zijn onderschept. In de provincie Kyiv lukte dat zelfs met een Browning machinegeweer, aldus commandant Serhii Najev van de gezamenlijke strijdkrachten.

Rusland zet de afgelopen tijd massaal raketten en drones in tegen Oekraïne en probeert op deze manier de Oekraïense luchtverdediging uit te putten. Alleen al tussen 29 december en 2 januari zette Rusland volgens Oekraïense functionarissen meer dan 500 drones en raketten in, meldt persbureau AP.

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda, foto: minister Ihor Klimenko op Telegram

Geen opmerkingen: