donderdag 11 januari 2024

Kabinet trekt mobilisatiewet terug na kritiek

Het Oekraïense kabinet heeft in een ingelaste vergadering besloten om het wetsvoorstel voor het mobiliseren van 500.000 mannen voor het leger in te trekken. Er waren al steeds meer bezwaren in het parlement gerezen tegen het wetsvoorstel dat op onderdelen tegen de grondwet in zou gaan. 

Na diverse gesprekken met de legerleiding liet fractievoorzitter David Arachamia van president Volodimir Zelenski's partij Dienaar van het Volk weten dat het parlement het wetsvoorstel voor aanpassingen terug heeft gestuurd naar het kabinet. Het kabinet besloot daarop het mobilisatievoorstel terug te trekken. Er zou al wel gewerkt worden aan een nieuwe versie die mogelijk al later vandaag wordt verwacht.

'We begrijpen het verzoek van de legerleiding en we zijn zeker bereid om daaraan tegemoet te komen. Maar niet ten koste van alles. Sommige onderdelen van het wetsvoorstel schenden de mensenrechten, terwijl andere niet zorgvuldig genoeg zijn geformuleerd. Dat hebben we de legerleiding ook onomwonden laten weten', aldus Arachamia.

Bron: Interfax, foto kabinetsgebouw Bankovastraat: Wikipedia

Geen opmerkingen: