zondag 28 januari 2024

Grote fraudezaak met mortiergranaten ontdekt

De Oekraïense geheime dienst SBOe zegt dat ze een fraudezaak heeft ontdekt bij het eigen leger. Ambtenaren van het ministerie van Defensie worden ervan verdacht samen met een wapenleverancier omgerekend circa 37 miljoen euro te hebben verduisterd.

In augustus 2022, zes maanden na het begin van de oorlog, tekenden ambtenaren volgens de geheime dienst een overeenkomst met de weinig bekende wapenleverancier Lviv Arsenal. 100.000 mortiergranaten zouden aan het leger geleverd worden, maar Defensie zag niet één granaat van die bestelling terug. 
Het geld werd volgens de SBOe doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen. Vermoedelijk hebben hooggeplaatste ambtenaren van het ministerie en het management van Lviv Arsenal zichzelf verrijkt.

Vijf mensen worden verdacht van fraude. Een van hen werd aangehouden toen hij de Oekraïense grens probeerde over te steken. De rest wordt nog gezocht. Ze riskeren een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar. Corruptie vormt een probleem voor het moreel in de oorlog.

In september werd minister Oleksi Reznikov van Defensie nog vervangen door president Volodimir Zelenski. Aangenomen wordt dat Reznikov te weinig heeft gedaan om de corruptie binnen het ministerie en de krijgsmacht aan te pakken. Het is aan zijn opvolger Roestem Oemjerov om het beter te doen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: