dinsdag 9 januari 2024

Russen maken minimale vorderingen aan front

Russische troepen proberen nog altijd terrein te veroveren aan de rand van de provincie Donetsk, maar veel schieten ze daarmee volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet op. Toch wijst geolocatie uit dat de Russen iets zijn opgeschoten aan de rand van Heorhivka, dat op zes kilometer oostelijk van de provinciehoofdstad Donetsk ligt. 

Russische militaire bloggers zeggen dat hun troepen in Heorhivka twee kerkgebouwen hebben veroverd en zo'n 300 meter zijn opgeschoven. Ook zouden ze de rivier Osikova naderen, iets westelijk van Donetsk. Gevechten hadden plaats in de omgeving van Marinka en Heorivka, Novomichailivka en Pobjeda. 
Ook in het westen van de provincie Zaporizja boekten de Russen minimale terreinwinst bij Verbovje, een dorp ten oosten van Robotinje, zo blijkt uit geolocatie van gisteren. Russische en Oekraïense bronnen zeggen dat gevochten werd bij Robotinje, Verbovje en Robotinje. 

Een Russische militaire blogger meldt dat de de Russische troepen vanwege de slechte terreinomstandigheden alleen gebruik kunnen maken van gepantserde voertuigen met rupsbanden. Volodimir Rohov, een door de Russen aangestelde bestuurder in het bezette deel van de provincie Zaporizja, beweert dat zowel de Russische als de Oekraïense troepen door het slechte weer geen gebruik kunnen maken van drones om hun artillerievuur aan te sturen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: