maandag 22 januari 2024

Meeste Oekraïners zien meer eenheid ontstaan

Oekraïne wordt steeds meer een eenheid volgens een ruime meerderheid van de Oekraïners. Volgens een peiling van het onderzoeksbureau KIIS vindt 69 procent dat de verschillen tussen de Oekraïners in enerzijds het midden en westen van het land en anderzijds het oosten en zuiden aan het verdwijnen zijn. 

Dat was heel anders voor de Russische inval. In 2020 dacht slechts een op de drie Oekraïners dat hun land naar eenheid toegroeide, terwijl 58 procent dacht dat het land in tweeën uiteen zou vallen. Uit de recente peiling van KIIS, waarvan het resultaat op de Dag van de Oekraïense Eenheid bekend werd gemaakt, blijkt dat nu nog maar een kwart van de Oekraïners ziet dat de meningsverschillen toenemen.

Wel zijn er als altijd weer verschillende opvattingen. In het westen van Oekraïne ziet 74 procent meer eenheid ontstaan. In het zuiden en oosten is dat respectievelijk 66 en 65 procent. In het midden van het land overheerst juist somberheid: hier ziet slechts 39 procent meer eenheid ontstaan. Zowel onder de Oekraïens sprekenden als de Russischtalige blijkt optimisme te overheersen. Respectievelijk 75 en 60 procent ziet dat de verschillende bevolkingsgroepen door de oorlog meer naar elkaar toe groeien.

De peiling werd om begrijpelijke redenen niet gehouden onder de inwoners van de bezette delen van Oekraïne.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: