dinsdag 9 januari 2024

Mogelijk geen stembureaus in 'onvriendelijk' land

Russische staatsburgers in 49 'onvriendelijke' landen kunnen mogelijk niet terecht bij een consulaat om hun stem uit te brengen bij de presidentsverkiezingen van half maart. Dat meldt de krant Vedomosti, met een niet bij naam genoemde Russische diplomaat. Er zouden zorgen zijn over de veiligheid rond de stembureaus in deze landen. 

In een reactie zegt woordvoerster Maria Zacharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat 'de situatie momenteel wordt bekeken' en dat de regeringen van de 'onvriendelijke' landen wordt gevraagd om veiligheidsmaatregelen rond de stembureaus. Afhankelijk van de reactie op dit verzoek wordt bepaald of Russische staatsburgers in het land waar ze wonen hun stem kunnen uitbrengen. 

Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2018 waren er 400 stembureaus geopend in Russische consulaten in 145 landen. Bijna 450.000 Russen brachten hun stem uit, waarbij 85 procent koos voor Vladimir Poetin. Die is ook nu op voorhand al verzekerd van de overwinning, want de oppositie is vakkundig uitgeschakeld. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie Freedom House heeft Rusland 'een autoritair politiek systeem dat volledig in handen is van president Vladimir Poetin'. Sinds 1999 is Poetin al aan de macht, met een interimperiode als premier met 'marionet' Dmitri Medvedev als president.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: