donderdag 18 januari 2024

'Zonder financiële steun loopt economie vast'

Als de militaire en financiële steun voor Oekraïne dit jaar afneemt, dan zit er volgens hoofdeconoom Beate Javorcik van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) niets anders op dan dat geld moet worden bijgedrukt om de economie aan de gang te houden. Dat gaat de inflatie opnieuw aanjagen.

Javorcik noemt de economische situatie in Oekraïne in een interview met de Britse krant The Guardian 'uitdagend', ondanks dat de economie afgelopen jaar bijna 5 procent bedroeg. 'Als er geen geld uit het buitenland komt, dan kan de economie in een neerwaartse spiraal belanden en zit er voor de regering niets anders op dan de drukpers te hanteren.'

De Oekraïense regering heeft heel goed werk verricht door de macro-economische stabiliteit te waarborgen. 'We willen geen mislukt land op ons geweten hebben, dus moeten we Oekraïne niet alleen militair maar ook financieel steunen.' Volgens de econoom wil de EBWO in de komende vijf jaar tussen de 7,5 en 15 miljard euro in de Oekraïense economie pompen, vooral om het bedrijfsleven te steunen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: