woensdag 17 januari 2024

Duda: lidmaatschap NAVO alvast voorbereiden

De Poolse president Andrzej Duda vindt dat Oekraïne geen deel kan gaan uitmaken van de NAVO zolang de oorlog met Rusland duurt, maar het proces om lid te worden van het militaire bondgenootschap kan wat hem betreft alvast worden opgestart. Dan gaat het volgens Duda onder meer over het behandelen van de Oekraïense aanvraag door de parlementen van de lidstaten.

'Dit proces is tijdrovend, maar tegelijkertijd cruciaal voor het moreel van de Oekraïense soldaten', merkte de Poolse president op na afloop van een onderhoud met zijn Oekraïense ambtgenoot in Davos, waar beiden het World Economic Forum bijwonen. 
Duda zei ook dat Oekraïne moet inzetten op een volledig lidmaatschap van de NAVO en dat dit van groot belang is voor de sterkte van het bondgenootschap en de veiligheid van Polen.

Jens Stoltenberg, de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, zei eerder dat Oekraïne ook terwijl de oorlog nog voortduurt ook wel lid zou kunnen worden, met uitzondering van de door Rusland bezette delen van het land.

Bron: Oekrajinska Pravda, website Poolse president

    Geen opmerkingen: