dinsdag 16 januari 2024

Koeleba: 'Desnoods vechten we met scheppen'

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zegt dat het 'de hoogste tijd' is voor het Amerikaanse Congres om te stemmen over een nieuw militair steunpakket. Maar, voegt hij er strijdlustig aan toe in een interview met ABC News, we geven niet op. 'Als we helemaal zonder wapens komen te zitten dan vechten we desnoods met scheppen, want voor ons staat het voortbestaan van ons land op het spel'. 

Koeleba waarschuwt dat de prijs die betaald moet worden 'om de rommel in de hele wereld op te ruimen nadat Oekraïne de oorlog heeft verloren' veel en veel hoger is dan wat het gaat kosten om Oekraïne de oorlog met Rusland te laten winnen. 'Als het Westen niet in staat is om Rusland in Oekraïne te stoppen, wie zal dat elders in de wereld dan wel lukken', vraagt Koeleba zich hardop af.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt in het interview ook dat het alleen zin heeft om te gaan onderhandelen met Rusland als Oekraïne betere posities op het slagveld heeft weten te veroveren. Hij constateert ook dat het Russische leger 'zijn lessen heeft geleerd' en nu 'veel sterker staat'. Tegelijkertijd verwacht hij 'meer nederlagen' voor Rusland dit jaar. 

De Russische troepen hebben in de afgelopen weken met meer vertrouwen gekregen door het (beperkt) veroveren van terrein bij het stadje Avdiivka. Koeleba voegt daar wel aan toe dat de Russen daarvoor een 'extreem hoge prijs' moeten betalen, terwijl ze niet echt aan de winnende hand zijn. 

Koeleba wilde niet echt reageren op de aanvallen met drones op Russisch grondgebied, maar gaf wel aan dat de aanvallen bedoeld zijn om te laten zien aan de Russische bevolking waar hun regering mee bezig is. 'President Poetin moet zijn bevolking maar uitleggen waarom dit gebeurt. Ik denk dat het goed is om de Russen met de neus op de feiten te drukken dat de werkelijkheid anders is, en veel slechter dan wat ze op hun televisie te zien krijgen.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: