zondag 7 januari 2024

Boze Poolse boeren beëindigen grensblokkade

De Poolse minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Czeslaw Siekierski heeft een akkoord weten te bereiken met vertegenwoordigers van Oszukana Wies (Het Misleide Dorp) over het beëindigen van de blokkade van de grensovergang Medyka-Sjeheni. Daarop werd gisteravond om acht uur besloten de blokkade van de grensovergang naar Oekraïne te beëindigen.

Boze boeren begonnen op op 23 november met hun blokkade omdat ze niet kunnen concurreren met de veel goedkopere Oekraïense landbouwproducten die sinds het begin van de oorlog met Rusland vrijelijk naar Polen en andere EU-landen getransporteerd kunnen worden. Ze onderbraken hun blokkade tijdens de feestdagen en hervatten die afgelopen donderdag. 

Siekierski deed de toezegging dat boeren onder meer dat ze een forse subsidie voor hun mais kunnen krijgen, gemakkelijker geld kunnen lenen en dat de belastingen niet worden verhoogd. Bij het Poolse parlement ligt een voorstel om de belasting op landbouwproducten met 21 procent te verhogen. Dit voorstel wordt door het kabinet ingetrokken. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: