vrijdag 12 januari 2024

Geen Russische liedjes meer op radiozenders

Er is geen Russischtalige muziek meer te horen op de Oekraïense radiozenders, aldus het Commissariaat voor de Bescherming van de Landstaal. Begin december beluisterde het Commissariaat gedurende twee dagen de uitzendingen van veertien landelijke radiostations. Daarbij werd geen enkel Russischtalig nummer meer gehoord.

Van de 8.334 uitgezonden liedjes waren er 5.599 in het Oekraïens (67,3 procent), 2.732 in officiële EU-talen (32,7 procent) en 3 in het Georgisch. Bovendien bleek dat vijf stations alleen maar Oekraïenstalige muziek laten horen en bij nog eens vijf was dat minstens de helft. Vier andere radiostations speelden meer muziek in EU-talen. 

'Voor het tweede jaar op rij hebben we vastgesteld dat als gevolg van de Russische invasie in ons land niet alleen liedjes van Russische artiesten, maar ook Russischtalige muziek niet meer wordt gedraaid door onze radiostations', aldus Taras Kremin, de ombudsman voor de bescherming van het Oekraïens. 'Eind 2022 werden bijna 4.000 liedjes beluisterd door het Commissariaat. Daarvan was er slechts een in het Russisch, terwijl eind 2023 van meer dan 8,000 liedjes vastgesteld kon worden dat er niet een Russischtalige bij was.'

Toch moest ook worden vastgesteld dat sommige presentatoren en gasten tijdens nieuws- en entertainmentprogramma's nog wel in de Russische taal gebruik maken. Dat bleek het geval op Ukrainske Radio, Radio NV, Hit FM, Melodia FM en Perets FM. 

Kremin: 'Helaas is dat niet alleen op de radio het geval, maar ook op tv-zenders is het Russisch nog vaak te horen. Dat is nu eenmaal het manco van een meertalig land. Maar aangezien Rusland al zo lang oorlog tegen ons voert, is het hoog tijd dat de Russische taal van radio en televisie verdwijnt. Daar zouden geen wetten voor nodig moeten zijn.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: