dinsdag 30 januari 2024

Oekraïne wint drie punten op anticorruptie-index

Oekraïne is afgelopen met 3 punten gestegen op de anticorruptie-index van Transparancy International. Dat is een prima resultaat, zeker voor een land dat al bijna twee jaar in oorlog is. De stijging met 3 punten is zelfs wereldwijd een van de beste resultaten. Toch staat Oekraïne met een totaalscore van 36 nog altijd op plek 104 van de 180 landen op de index. Wel zijn er in de afgelopen jaren veel hervormingen doorgevoerd om de corruptie aan te pakken, wat sinds 2014 heeft geleid tot een stijging met 11 punten.

Van de kandidaat-landen voor de Europese Unie deed Oekraïne het het beste met die stijging met 3 punten. Georgië verliest stukje bij beetje z'n reputatie als land waar de corruptie in de Michail Saakasjvili flink werd aangepast. Vorig jaar gingen opnieuw 3 punten verloren. Het land staat nu 49e met 53 punten. Turkije deed het het slechtst door 2 punten te verliezen. Dit land staat nu 115e met 34 punten op de anticorruptie-index.

De index van Transparancy International begint bij 0 (totaal corrupt) en loopt tot 100 (brandschoon). Denemarken voert de lijst aan met 90 punten, Nederland staat 8e met 79 punten.

Bron: Transparancy International

Geen opmerkingen: