Een staakt-het-vuren in Oekraïne is 'ongeacht in welke vorm' in het voordeel van Rusland, stelt het Institute for the Study of War (ISW) vast aan de hand van uitlatingen van vooraanstaande Russen en ervaringen uit het verleden. De Russische eis dat de NAVO niet verder uitbreidt en Oekraïne een neutrale rol krijgt, is en blijft een van de belangrijkste rechtvaardigingen van de invasie in het buurland. Dat geldt ook voor Oekraïne's toetreding tot de Europese Unie.
Mocht Vladimir Poetin op enig moment deze eis afzwakken of er zelfs helemaal vanaf zien, dan betekent dat een ernstige nederlaag voor hem. Het ligt niet voor de hand dat hij daar nu ook maar over wil nadenken, aldus het ISW dat ook constateert dat Poetin al zeker tien jaar de NAVO probeert te verzwakken met deze eis. Ook zal hij blijven streven naar het onder Russische controle brengen van Oekraïne.
Analisten van het ISW menen op basis van geraadpleegde bronnen dat vooraanstaande Russen net doen alsof ze wel wat voelen voor het doen van concessies als het gaat om het lidmaatschap van de NAVO en de EU voor Oekraïne. Met als doel om het Westen om druk uit te oefenen op Oekraïne om concessies te doen en de bezette gebieden af te staan aan Rusland.
Recent zijn weliswaar berichten naar buiten zijn gekomen over eventuele Russische concessies, maar dan gaat het er niet om dat Rusland z'n troepen terugtrekt uit Oekraïne. Ook uit Russische regeringskringen komt dat signaal niet. Terwijl terugtrekking wel de eerste eis is van Oekraïne om te gaan onderhandelen over vrede tussen beide landen.
Het ISW voegt er aan toe dat toetreding van Oekraïne tot de EU en de NAVO een langdurig proces is dat niet meteen tot resultaat leidt als het tot een staakt-het-vuren is gekomen. Rusland zou weleens een tijdlang kunnen doen alsof het akkoord gaat met dat proces, om in de tussentijd de controle over de bezette gebieden in versneld tempo aan te scherpen.
Hoe dan ook is een staakt-het-vuren in het voordeel van Rusland dat tijd krijgt om te herstellen van de oorlogsinspanningen en zich voor te bereiden op toekomstige aanvallen die tot doel hebben om meer Oekraïens grondgebied te veroveren en ook om het land buiten de EU en de NAVO te houden.
Het ISW meent dat 'er geen enkele reden is om aan te nemen dat Poetin er mee instemt dat Oekraïne deel gaat uitmaken van Westerse politieke, economische en militaire allianties'. Ook wordt er nog op gewezen dat Poetin eerdere toezeggingen van Rusland uit 1991 en 1994 om zich niet te bemoeien met de soevereiniteit en territoriale integriteit, ook van de Krim, aan z'n laars heeft gelapt.
Bron: ISW, cartoon: Oleksi Kustovski (Kusto)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten